středa 30. října 2013

Sticky Pen for SMD and tiny parts assembly and handling

Pick and Place Tool (Fine Point)
Pick and Place Tool (Medium Point)
Pick and Place Tool (Large Point)
Made in USA !

Coming soon here e-shop !

Description:
Plastic handle with tacky head in three different sizes

Advantages:
A simple but very effective idea for placing SMD parts and tiny electronics parts when PCB assembly or electronics bench work needed.


Hands up all electronics, modelers, ham radio, laboratory, science and technology enthusiasts, professionals and bench operators who have had trouble picking up and accurately placing, then just as importantly releasing SMD small parts.







Tweezers seem to launch small pieces as often as they place them but the parts fall off half the time before they reach their target.

The Sticky Pen tool will address this small parts dilemma with a simple but very effective and reusable solution. Three sizes are available - Fine, Medium and Large.

Using the tool could not be easier. Pick y heat up quickly with soldering tip the paste and that's it. Each tool comes with a clear plastic cover for the tip. This will help keep the tip clean.

If the heads get dirty or they lose their tack, they may be restored by simply running them under warm tap water and allowing them to air dry. If they are really gummed up, you could also roll the head back and forth on clear adhesive tape.

Conclusion

Stick Pen tools are simple but very useful and reusable instruments for all types of electronics, soldering, assembly, modeling etc.

Highly Recommended.
 


In short time You will find this genial tool in our e-shop !


čtvrtek 10. října 2013

Není rozhlas jako rozhlas aneb DAB nejen v ČR

Digitální audio vysílání neboli DAB je obecně technologie vysílání rozhlasových programů v digitální podobě. Byla vyvinuta již koncem 80. let a v současné době je zaváděna kromě několika dalších evropských zemích také v ČR. Hlavním důvodem i cílem přechodu na digitální systém rozhlasového vysílání bylo dosažení vyšší kvality, více rozhlasových kanálů t.j. možnosti příjmu více stanic a zvýšení imunity vůči vícečetnému rušení, odražených, fázově posunutých signálů apod. Princip DAB je založen na multiplexním přenosu digitálních dat s ortogonálním kmitočtovým dělením ve vlastním radiovém kanálu. Používá kódování zvukového signálu MP2 (MPEG Layer-2).

První zemí s nabídkou DAB stanic byla Velká Británie. Přijímače se začaly objevovat záhy poté, ale komerční DAB přijímače vstoupily na trh až v roce 1999 a do roku 2001 již bylo v Londýně k dispozici přes 50 komerčních a veřejnoprávních služeb. Postupně se začalo dařit i výrobcům a s postupující nabídkou služeb se Velká Británie v současné době řadí zřejmě mezi nejúspěšnější trhy DAB vysílání.

Analogové rozhlasové stanice vysílají na různých kmitočtech v základních pásmech LW, MW, SW1,2,3,4 a VKV modulacemi AM a FM a radiový přijímač/tuner je nutné na požadovaný kmitočet naladit klasickým způsobem nebo prolaďováním pásma (scan) resp. z předvoleb tuneru. Tento systém zabírá poměrně široké radiové spektrum a efektivita využití kmitočtového spektra je relativně nízká. Systém DAB je systém digitálního rozhlasového vysílání, který pomocí multiplexního přenosu a použité komprese spojuje více toků zvukového signálu do jediného přenosového kmitočtu nazývaného DAB soubor ("ensemble"). V rámci celkové cílové bitové rychlosti pro DAB soubor lze jednotlivým stanicím přiřadit různé bitové rychlosti. Počet kanálů v rámci DAB souboru lze zvýšit snížováním průměrných přenosových bitových rychlostí, avšak v tomto případě to bude vždy na úkor kvality vlastního signálového toku. Díky korekci chyb (BER) standardu DAB je signál poněkud odolnější proti rušení v přenosové cestě, zároveň ale samozřejmě dochází ke snížení celkové bitové rychlosti, které jsou dostupné pro jednotlivé signálové toky.

Současný systém pozemního (terrestriálního) vysílání v pásmech LW, MW, SW s modulacemi AM a FM je dobře známý, kompatibilní, levný a nevyžaduje žádné technické nároky na uživatele. Systém DAB zase nabízí oproti stávajícím konvenčním systémům moderní přijímače umožňující automatické přelaďování na všechny dostupné stanice. Nabízejí kompletní správu resp. management t.j. seznam stanic, ze kterého lze vybírat oblíbené, naposledy poslouchané stanice, výběr dle témat apod. Stanice DAB může přenášet texty (označovaný jako "Dynamic Label Segment" nebo DLS), který sděluje informace v reálném čase, například názvy skladeb, druh hudby, zprávy nebo aktuální dopravní informace. DAB umožňuje vysílání programů pořadů až na 7 dní dopředu, což je funkce, která je známa již nyní v pásmu VKV/FM v podobě systému dnes již málo rozvíjeného RDS). Identifikační kódy (někde známé jako "marks") umožňují automatické přelaďování autorádií na jiné stanice během cest mezi různými městy v rámci předdefinované sítě nebo předem zvoleného hudebního stylu, typu programu nebo jinak vybraného typu programového vysílaní. (známé v pásmu VKV/FM opět v podobě systému RDS). Vybrané přijímače nabízejí možnost "vstupů" do živých vysílání uložením vysílaného toku dat do místní vyrovnávací paměti.

Standard DAB je vybaven funkcemi na potlačení negativních vlivů tzv. vícecestného rušení resp. úniků signálů (fading), které jsou typické pro současné analogové rozhlasové vysílání a kvalitu příjmu výrazně ovlivňují. Jak jsem již zmínil v úvodu, systém DAB nabízí lepší využití šířky pásma pro místní tzv. "národní" stanice v porovnání s analogovým přenosem. Efektivnější využívání radiového kmitočtového spektra je umožňeno díky použití tzv. sítí s jedním kmitočtem, které umožňují umístění více stanic (multiplex) do užší části spektra. Pro úplnost je nutné na tomto místě poznamenat, že toto řešení není účinnější/efektivnější v porovnání v přenosem lokálních tzn. malovýkonových stanic v analogovém pásmu VKV/FM.

Systém DAB používá v současné době několik přenosových režimů, které byly v rámci mezinárodních dohod schváleny pro konkrétní země. Jsou označovány jako "Mode" I, II, III a IV. Pokud si tedy budete vybírat na trhu DAB přijímač, ať se již bude jednat o stolní či přenosný přehledová, komunikační nebo standardní autoradio, pak pro celosvětový příjem musí takový přijímač podporovat všechny 4 následující režimy:

- Mode I pro pásmo 3, pozemní/terrestriální vysílání

- Mode II pro pásmo L, pozemní a satelitní vysílání

- Mode III pro pásma nižší jak 3 GHz, pozemní a satelitní vysílání

- Mode IV pro pásmo L, pozemní a satelitní vysílání

V jednom DAB souboru (ensemble/multiplex) lze jak jsem zmínil přenášet další informace a poskytovat doplňkové služby. Je tedy třeba při výběru přihlížet i k inzerované podpoře např. sekundární služby typu sportovní komentáře, news, aktuality ze světa, mimořádné hlášení, datové služby jako EPG, HTML, prezentace, videa, Java, IP tunel, apod.

Zde může být vodítkem například STMicroelectronics a její STA662 (AM/FM, DAB/DAB+/DMB-A, DRM multi-standard digital radio receiver), který nabízí obrovskou škálu možností, špičkový design a parametry a nadstandardní funkce. Podporuje DAB (ETSI EN 300 401), DAB+ (ETSI TS 102 563), DMB (ETSI TS 102 428), DRM (ETSI ES 201 980. Pokud budete vybírat tuner, vyplatí se věnovat čas zjištění, čím je tuner osazen.

Další volbou může být např. tuner s STA610 (Highly integrated tuner for AM/FM/HD/DRM/DAB car radio). V takovém přijímači najdete Quad-band: MW Band, Band II-III, L-Band, HD-Radio/DAB/ DAB+/DMB, DAB L-band a Band 3 antenna buffer, rychlé RDS, špičkový AM-LNA a další. V případě chipsetu STM jde tedy rozhodně o výbornou volbu.

Hlavní výhoda digitálního vysílání DAB oproti analogovému vysílání tedy spočívá v používání sítí o jediném kmitočtu (SFN). Toto řešení efektivně využívá kmitočtové spektrum, odstraňuje např. přelaďování automobilových přijímačů během jejich pohybu. Majitel multiplexní/ensemble licence může při synchronizaci vysílačů obsluhovat několik programů v malé geografické oblasti na stejném mutiplexním kmitočtu bez rušivých interferencí vznikajících na straně jednotlivých uživatelů resp. přijímačů. Díky synchronizaci přijímače v místech, kde se oblasti poskytování služeb dvou nebo více vysílačů překrývají, interpretují jeden ze signálů jako mírně zpožděnou verzi druhého signálu. Jde o tzv. záměrné vícecestné rušení. Skutečná zpoždění závisejí na kmitočtovém plánu a především na rozložení přenosových cest šířeného radiového signálu a přídavných zpožděních, uměle vytvořených při uvádění sítě do provozu. V přijímačích se pak požadovaná data oddělují pomocí jednoduchých zpožďovacích filtrů.

Na trhu ČR je bohužel dostupných jen velmi málo přijímačů DAB a podporované služby a další možnosti jsou jen velmi omezené. Cena je neúměrně vysoká a lze si jen přát, aby vlivem přibývající konkurence rostl počet různých nových typů a cenová hladina tak postupně klesala a přiblížila se možnostem průměrného občana.

pátek 4. října 2013

WSM1C - Digitální letovací stanice Weller s bateriovým provozem

Weller WSM 1 C je první profesionální letovací stanice, která umožňuje provoz v terénu na akumulátory. 



Po technickém úspěchu s ruční ministanicí WC100 přichází na trh světoznámý výrobce opět s inovativní novinkou. Weller WSM 1C je první profesionální letovací stanice, která umožňuje provoz v terénu na akumulátory. Miniaturní rozměry, nízká váha, špičkové parametry, kvalitní zpracování. Profesionální servisní týmy, terénní pracovníci i výjezdní a přenosné laboratorní pracoviště tak mohou nyní poskytnout profesionáolní úroveň práce kdekoliv.

Technické údaje :

Rozměry : 133 x 110 x 55 mm
Hmotnost : cca 2kg
Výkon : 55W
Teplotní rozsah : 100 - 400°C
Provozní teplota prostředí : 10 - 35ºC
Provozní vlhkost prostředí : 0 - 90%


Obsah dodávky :

Letovací stanice Weller WSM 1 C
Letovací pero Weller WMRP
Letovací hrot Weller RT 3
Stojánek s čistící drátěnkou

Nyní dostupná i v ČR. Více informací najdete v našem obchodě kitman electronic

WXD-2010 Všestranná, digitální stanice nové generace

Všestranná, digitální stanice nové generace z rodiny stanic Weller WX pro práci se stlačeným vzduchem. Stanice s odletovacím nástrojem.

Rodina stanic WX se nyní rozrostla o nový typ WXD 2 - dvoukanálová letovací a odletovací stanice s nástrojem WXDP120. Nová všestranná letovací a odletovací stanice pro profesionální opravy a laboratorní využití. Všechna nastavení odletovacího nástroje lze uložit a využívat výkonu až 255 W. Nástroj WXDP je připraven už během 35 sekund po zapnutí stanice.


Specifikace :

dvoukanálová stanice pro použití s letovacím a odletovacím nástrojem
digitální, elektronická regulace
letovací a odletovací technologie Weller WX
připojení pro externí tlakový vzduch pro dosažený vysokého vakua
mód šetření energie - automatické odstavení nástroje v případě přerušení práce
patentovaný, ESD bezpečný displej a opláštění stanice
rozměry: 170 x 151 x 130 mm
hmotnost: 3,2 kg
výkon: 200 W
rozsah teplot: 50 - 550°C
vstupní stlačený vzduch 400 - 600 kPa
podtlak: 55 kPa (8 psi)


Obsah dodávky Weller WXD2010 :

WXD2 - dvoukanálový zdroj - 534 266 99
WXDP120 - odletovací nástroj - 513 201 99
WDH70 - stojánek - 515 172 99

WXD-2 Soldering and desoldering station, 2 channels 200 W (255 W)

WXD-2 Soldering and desoldering station, 2 channels 200 W (255 W)

Master soldering tasks that had once seemed impossible with the new 2-channel soldering and desoldering station WXD 2 and the new high-power desoldering iron WXPD 120. With a heating-up time of only 35 seconds, the new desoldering iron WXDP 120 raises the bar for high-performance soldering and desoldering.



The digitally controlled 2-channel soldering and desoldering station WXD 2 was designed for professional repair work on state-of-the-art electronic assemblies in the industrial manufacturing, repair and laboratory sectors.

Integrated parameter memory
As with all WX tools from Weller, the desoldering parameters are easy to program on the WXD 2 soldering station and store in the tool. This means that you can get started as soon as you plug in the iron – there is no need for time-consuming set-up.

Power Sharing
The Power Sharing feature allows the flexible selection and simultaneous operation of Weller WX tools for any application up to 255 W total power output. External devices such as a preheating plate or a solder fume extraction unit can also be connected. Your advantages: high cost savings because only one power unit is required for multiple applications. Selecting the right tool and the correct working temperature minimise rework.

External compressed air supply
The maintenance-free Venturi unit produces a constant vacuum via an external compressed air supply.

Intuitive operation
A straight forward and multi-lingual menu navigation system keeps familiarisation times to a minimum. The turn-and-click wheel allows intuitive operation.

WC100 - Bezdrátové pájecí zařízení do terénu i provozu

WC100 - Bezdrátové pájecí zařízení do terénu i provozu 

Bezdrátové pájecí zařízení Weller WC 100 byla bateriová, nízkonapěťová pájecí ruční mini stanice, vybavená nikl-kadmiovými články v rukojeti. Zde byla také umístěna čočkovitá žárovka, která dokonale osvětlovala pájené místo.


Vnitřní akumulátor se dal nabít během 12 hodin a teplota na hrotu dosahovala během několika sekund až 370 ° C. Na jedno nabití byla schopna tato miniaturní ruční pájecí stanice prohřát až 350 pájených spojů.

Technická data :

Nabíječ: 230 V AC / 2,4 V DC (3W)

Pájecí stanice: 370° C, 2,4 V, 3W

Obsah dodávky:
Pájecí hrot, nabíječ, letovací hroty 1,5 mm, 2,5 mm, 0,8 mm

Výroba byla přes praktičnost a slušný úspěch na trhu zastavena, aby uvolnila místo nově vyvinuté profesionální první bateriové stanici Weller WSM1C

úterý 1. října 2013

Špičková odsávací lanka pro mikroelektroniku Plato Premium, USA

Odsávací lanko Plato Premium

Vysoce kvalitní odsávací měděná lanka různých šířek pro náročnou práci bez kompromisů. Neocenitelná pomůcka při odsávání přebytečné pájky po letování velmi malých SMD součástek, malých tracků na DPS apod.


Špičkové provedení Plato Premium prověřené mnoha pracovišti a laboratořemi při práci s SMD atd. s vynikajícími výsledky!


Vyrobeno v USA

středa 25. září 2013

Experimental SDR receiver for testing purposes using new A867 chip in HP USB DVB-T TV dongle TUNER RECEIVER

New HP A867 USB DVB-T TV TUNER RECEIVER

  • The HP USB DVB-T TV tuner allows your computer to receive Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB-T ) signals. DVB-T is a digital terrestrial television broadcast over the air and received through an antenna. DVB-T is an implementation of digital technology to provide a greater number of channels and better quality of picture and sound using aerial broadcasts to a conventional antenna (or aerial) instead of a satellite dish or cable connection. 
  • When connected to a working DVB-T signal source, the TV tuner enables you to watch, record, and pause live TV on the computer. You can also record your favorite digital TV shows and watch them at any time.
  • The TV tuner receives terrestrial digital TV broadcasts only and does not support encrypted channels. In certain areas, broadcasters may charge you a fee to receive digital broadcasts. Contact the broadcasters in your area to determine if you must register to receive digital broadcasts. Failure to register with the broadcaster before receiving digital broadcasts may be considered a criminal offense. 
  • Do not use the TV tuner for such purposes.
    After you set up the TV tuner for the first time, you will need to run the Setup Wizard. If you change your TV tuner connection or add components to your system, you may need to run the Setup Wizard again toreconfigure the settings. 
  • The TV tuner is designed to be used with the Windows® 7 or Windows Vista® operating system,and Windows Media Center. Other third-party programs may work with the TV tuner, but they are not supported by HP. 
 We are going to try build the SDR with transverter down to HF band inspired by Dave, G0CWA http://makearadio.com/visitors/nick-sdr2.php and try use the new HP dongle with A867 chipset for experimental and testing purposes.

The most important is to take care for ESD protection cause of sensitive parts on dongle board using the  ESD pad or here eBay

New drivers for HP dongle are available only for Vista/7 Win now but as we tested it works on XP also good.

Be sure that Your dongle is compatible to be able to use the libraries and s/w as described over here
sdr.osmocom

For detailed information about similar projects check the forums over here:
SDR-communication-receiver-with-DVB-T dongle
http://www.rtl-sdr.com/more-comparisons-between-the-e4000-r820t

The project is driven and sponsored by kitman-electronics laboratories and finests tools and gears used during the development comes from

Weller, Ourednik Technology, Plato, Wiha
and many others...

Osazování a pájení SMD po domácku?

Každý kdo se v dnešní době zabývá kromě vlastního provozu také stavěním, konstruováním či osazováním narazil na koncepce či zapojení využívající součástek technologie SMD. 

Pro mnohé je to strašák, který zatím nepřekonali a pokud se objeví nějaká konstrukce či stavebnice obsahující SMD součástky je neprávem odsouzena, zavržena…
Pokud chceme překonat tyto obavy, je třeba se pouze obrnit trpělivostí, zajistit si pár drobných nástrojů, které nám pomohou překonat potíže se slabším zrakem nebo klepajícími se prsty a můžeme se směle pustit do díla.

Jednou z možností jak osazovat součástkami SMD připravenou desku plošného spoje je ruční pájení. Při osazování potřebujeme stojánkovou lupu, pinzetu, dostatek světla, mikropájku s jemným hrotem a kvalitní tenký cín (pájku) spolu s kalafunou.

Postup je pak takový, že na jednu stranu tj. plošku kam přijde umístit např. SMD odpor naneseme pájkou malou vrstvu cínu (ale opravdu jen malou, žádný bobek) a pinzetou přiložíme SMD odpor na obě plošky. Ohřátím cínu na plošce pod odporem spolu s jemným přitlačením součástky nám tato klesne na desku plošného spoje a po vychladnutí je „předletovaná“ jedna strana a odpor nám díky tomu drží na desce. V tuto chvíli ještě můžeme spolu s ohřátím součástku narovnat pokud se nám ji nepodařilo přiložit rovně jak bychom chtěli.

Cínem pak klasickým způsobem zakápneme druhou dosud neletovanou stranu odporu a případně přidáme trochu cínu i na první plošku máme-li pocit, že jej není dost. Podstatné je, aby cínu nebylo zbytečně moc, spoj by neměl tvořit bouli, ale naopak jakousi „hyperbolu“ mezi součástkou a deskou. Kontrola lupou se vyplatí.

Druhou z možností, která bude zajímat především všechny co hodlají osazovat více součástek najednou je hromadné osazování a ohřev celé DPS.Potřebujete k tomu kromě nástrojů uvedených výše ještě pájecí pastu (GM electonics, GES apod.), domácí troubu a hodinky.

Základní postup pro takové osazování je následující:

Na všechny pájecí plošky určené pro osazení SMD součástkami naneseme jemně pájecí pastu. POZOR, vždy jen jednu malou část. Pájecí pasty nenanášejte moc, ačkoliv se Vám bude zdát, že je třeba dát hodně platí zde zásada „méně je více!“. Velké množství způsobuje zkraty na desce apod.Pinzetou přikládejte postupně všechny součástky na desku a opatrně přitlačujte pinzetou kovové plošky součástek do nanesené pasty.


Celou desku opatrně vložíme do vyhřáté trouby a necháme na nízkou teplotu (40-50C) vysušit“, t.j. teplo vysuší pájecí pastu, která ztvrdne a součástky s ní. V tomto stavu jsou součástky na svém místě a nebezpečí posunutí pominulo. Pozor, neopatrným zacházením je samosebou možné je shodit z desky, protože zaletované ještě nejsou.

Teplotu trouby potom zvýšíme na úroveň pečení (150-250C) a po dobu 1-2 minut necháme pastu na desce přejít bodem tavení. Během této operace bychom měli vidět, jak se pasta mění z šedivé barvy na lesklý namodralý cínový spoj. Proces je velmi rychlý a nesmí překročit 2 minuty.


Desku necháme po otevření trouby dobře vychladnout a poté zkontrolujeme lupou jednotlivé spoje. Spoje je možné opravit běžným ručním pájením.


Veškeré potřebné pomůcky a nástroje k pájení, osazování, čištění a další práci nejen s SMD součástkami najdete zde: http://kitman.eprodavac.cz/

Špičkové nářadí německých firem Donges a Protec v ČR!

Nově jsme pro Vás připravili ucelený sortiment špičkového nářadí a pracovních nástrojů pro průmyslové i domácí použití německých firem

Donges GmbH & Co. KG
Protec




Ultimátní kvalita splňující ty nejvyšší požadavky a standardy je předností těchto produktů!
Profesionálové, výrobní závody, průmyslové komplexy se spoléhají na dlouholetou, špičkovou kvalitu materiálů, zpracování a designu.

Vyžádejte si prosím kompletni katalog toho nejlepšího nářadí a pracovních nástrojů, které lze v této kategorii získat pro Vaši práci v oborech: 

vodoinstalace, elektrotechniky, strojnictví, stavebnictví a dalsich... 

http://kitman.eprodavac.cz/doc/spickove-naradi-donges-protec-3/